Wat wil ik?

Lev om je hart te volgen

We willen graag meer ontspanning, meer vreugde, meer passie, meer... Maar hoe doe je dat? Hoe doe je dat als je je soms zo vast voelt zitten in je dagelijkse beslommeringen, je werk, je relatie? 

Het begint met de moed op te brengen om eens bij jezelf stil te staan en lief te hebben wat je aantreft. Jezelf lief te hebben. Want hoe kun je anders je hart openen? En weten wat jouw pad is, jouw richting?

Afleiding

We verzinnen van alles om onszelf af te leiden . We onderdrukken onze emoties, negeren onze behoeften, bewaken onze geheimen, halen onszelf naar beneden. We verliezen ons in werk, internetten, social media, t.v..  We worden onrustig, het neemt energie. Het regeert ons en het stokt de stroom van liefde. 

Crisis

Totdat we niet meer om onszelf heen kunnen. Als we de signalen van ons lijf, van onze omgeving negeren worden we ziek, oververmoeid, komen in een persoonlijke of relatiecrisis of er gebeurt iets in ons leven waardoor we ons in één keer de vraag stellen: " Wie ben ik? En is dit wat ik wil in mijn leven?"

Hoe open ik mijn hart?

Je hart openen gaat alleen als je echt van binnen voelt wat er speelt. Dit betekent dat je al je mooie dingen die er zijn, de kwaliteiten die jij hebt omarmt maar ook dat je jouw verdriet/pijn/angst/schaamte werkelijk onder ogen durft te komen. Toelaat er te mogen zijn. 

Signalen:

Let eens op de signalen die het leven je geeft. Zo kan het zijn dat je een tijdlang een duidelijk "nee"  voelt om uiteindelijk een echte "ja" te voelen. Of dat je een bijzonder iemand ontmoet die jouw iets heeft te vertellen. Of je vindt iets in de natuur wat je raakt. Je leest iets wat je aandacht trekt. Of je lijf geeft signalen af dat het niet oké is hoe je nu leeft. Het zijn de tekenen die je ontroeren, iets raken in jou, iets vertellen over jouw pad waardoor je weer leven voelt stromen. Wees nieuwsgierig naar welke tekenen op jouw pad komen. Welke mensen je ontmoet. Neem jezelf hierin serieus.

Doe iets waardoor je je eigen innerlijk ontmoet

Je hart openen kan ook door iets te gaan doen waarin je jouw innerlijk ontmoet. Dat vraagt om tijd te maken voor jezelf. Een rustmoment, een moment van bezinning. Je innerlijk onmoeten kan door niets te doen en voor je uit te staren, muziek te luisteren, wandelen in de natuur, mediteren, schilderen, hout hakken, koken. Iets waar jij weer jezelf kunt ervaren, waar je blij van wordt. Dan kom je bij jouw emoties of misschien eerst wel bij ontspanning, ontroering of leegte. De leegte geeft je toegang tot jouw angsten, pijn, schaamte maar ook ook tot blijdschap, vreugde, levensgeluk. Voel dit, voel de emoties die naar boven komen. Laat alles toe wat er is. Huil, schreeuw, lach. Het mag, het is oké.

Maar daar ben ik juist bang voor

Je bent bang, je staat te trillen op je benen, je adem stokt. Je bent bang voor jouw emoties, jouw pijn, de leegte. Bang dat jouw geheimen, jouw tekortkomingen, maar ook jouw kwaliteiten werkelijk aan het licht komen. Bang voor je eigen verdriet en dat je daar in blijft hangen.

Adem, laat je angst toe. Het is er. Het is oké. En voel wat er onder de angst verborgen zit. Je bent niet jouw emoties, je bent niet de gebeurtenissen uit je verleden of uit je toekomst.  Laat je niet afleiden door gedachten hieraan. Breng jezelf weer terug naar het voelen en laat je zakken tot op de bodem. Dan zal je merken dat er een bron is die je oppakt. Als al jouw emoties er mogen zijn,  kun je weer verder. Ook al weet je niet waar de weg naar leidt.

Je hoeft het niet alleen te doen. Vraag iemand die je dierbaar is, dichtbij te zijn als jij het nodig hebt.  Vraag iemand jouw spiegel te zijn.

Bron van liefde

Als we werkelijk onszelf toestaan te voelen en alles in onszelf toelaten dan komen we bij ons hart en bij de liefde.  Energie gaat weer stromen. Naar onszelf, naar de ander. Maar ook naar wat we willen in ons leven. Alles wordt helderder. Wat we willen krijgt vorm. We kunnen weer voelen wat ècht belangrijk is ons leven. Wat ons echt drijft. We doen weer de dingen die we echt leuk vinden.

Hiervoor is moed nodig. Het Lev om jouw hart te volgen.

-

Als je hier mee aan de slag wilt:

Stel jezelf de vraag;

Hoe kan ik ruimte creeren voor mezelf?

Welke tekens/signalen kom ik tegen op mijn pad? Wat willen ze mij vertellen?

Wat vind ik echt belangrijk in mijn leven? ( wat wil ik niet meer en wat juist wel)

Wat geeft mezelf nu echt plezier?

Hoe ziet de beste versie van mezelf eruit? Wat doe ik dan? Hoe voel ik me dan? Met wie ben ik dan samen?


Terug naar overzicht