Werwijze (familie)opstelling

"Je kunt jezelf uit je familie weghalen, maar je familie niet uit jou."

Je familiesysteem zit in je en blijft altijd van invloed op het hier en nu. Soms is die invloed zo groot dat jouw gevoelens en gedrag je belemmeren om je volle kracht te benutten, om voluit te leven. Je voelt je vastzitten. Vaak is het moeilijk met ons verstand te beredeneren wat je precies in de weg zit, omdat veel onder de oppervlakte smeult. Soms wordt iets generaties lang doorgegeven, zonder dat iemand zich ervan bewust is.

Een opstelling gaat het verstand voorbij en legt de verstrikkingen bloot. Ineens zie je helder hoe het systeem je belette volop in je kracht te staan. Je krijgt inzichten over onbewuste belemmeringen. We kijken samen naar de onverbloemde werkelijkheid - die er nu eenmaal is. Dan dienen zich vanzelf mogelijkheden en oplossingen aan.

Een familieopstelling 

In een groepsopstelling representeren andere mensen jouw familieleden. Jij kiest de mensen intuïtief en stelt ze op in de ruimte. Ik help je daarbij. Zo wordt jouw familiesysteem ‘opgesteld’. Het is altijd weer bijzonder om te zien hoe anderen feilloos de rollen voelen en laten zien. Juist doordat zij onbekend zijn met jouw familie, kan de waarheid in al zijn helderheid naar buiten komen. Daarna beweegt de opstelling zich vanzelf naar meer inzicht en oplossingen. 

Individuele opstelling

Bij een individuele opstelling neem ik zelf de verschillende plekken en rollen in (ik werk dan met placemats als hulpmiddel). Zo creëren we de opstelling. Ik voel op elke plek wat er speelt. Ik gebruik hierbij mijn intuïtie en helder waarnemen. Soms laat ik jou als cliënt ook op de posities staan. Zo kun je zelf ook waarnemen wat er op die posities gebeurt.

Representant

Voor de opstellingsavond zijn er representanten nodig. Als representant kun je gevraagd worden om voor een familielid van de vraaginbrenger opgesteld te worden. Je hoeft hier niks voor te kunnen of te doen. Je hoeft enkel te ervaren wat er met je gebeurt.

Soms voel je in je lichaam iets veranderen. Je neemt een bepaalde houding aan, je voelt tintelingen, je voelt dat je naar voren of achteren wordt getrokken. Er kunnen ook gevoelens of gedachten naar boven komen in de opstelling. Het mooie van representeren is dat het je altijd weer inzichten geeft over jezelf en je eigen familie. Hoe vaker je representeert hoe makkelijker het is om in een ‘rol’ te stappen. Als de opstelling is afgelopen, begeleid ik je om te ‘ontrollen’.

Werkwijze familieopstelling

Opvoed- en gezinsopstellingen

Individuele therapie & coaching

Als je het wel anders wilt maar het niet lukt. Hulp bij:


Familieopstellingen

Of je nu vastloopt in jezelf, je gezin, je familie, je werk: Een opstelling helpt om inzichten te krijgen in wat er werkelijk speelt...


Relatietherapie

Ik begeleid jullie in het liefdevol communiceren, zodat jullie elkaar beter begrijpen en weer echt contact maken.